Chalfont St. Giles

Something for everyone
This large garden, whilst benefitting from a range of mature shrubs, had become a little tired and in need of a transformation.

The client was keen for the garden to provide spaces that covered a variety of needs for the couple and their teenage children.

The use of space would enable the client to spend more time in the garden; relaxing, entertaining and nurturing the plants. The children particularly wanted an area where they could sit with friends, away from the ‘oldies’.

The design incorporated lots of little areas but still worked with the existing structure. The Yorkstone patio and paving around the house remained in-situ but each new element was designed to fit seamlessly. A greenhouse and raised beds were requested, we incorporated a large pergola and open fire, a simple pond was constructed and a relaxed area for a fire bowl was added.
The oak pergola and fireplace feels like an extension of the house but it is reached via a small bridge over a pond, which makes it feel like a destination.

The greenhouse sits down the side of the house but it is neatly finished and well maintained, so as to add to the overall aesthetic.

As you walk down the garden, the feeling becomes more rustic and laid back. A gravel circle is home to a fire bowl and the circle is wrapped with a wall logs.

An area wildflower meadow adds to the rural feel and a copse of Himilayan Birch take centre stage in the lawn.

A traditional bird table, a hidden seating area amongst a perennial border and a colourful planting scheme makes this garden a joy to be in. Come the evening, outdoor lighting adds a gentle accent to the space, giving it another lease of life.

Are you inspired, or need some help with your own garden design? Get in touch with our team.

Still looking for some inspiration? View some of our other garden design projects