Berkhamsted

Creating outdoor rooms.

We like to leave our stamp on every project we deliver. This project required us to work within an existing patio space but to take a drab and vast patio and turn it into an inviting place to be. The client requested a space for dining, a place for relaxing, screening and a style that reflected the house.

A dining space was allocated with an aluminium pergola which provided enclosure and defined the space. Pleached trees provides screening with a raised canopy above the path to provide an arch.

Brick detailing set within patio further breaks down the space. A generous set of steps lead to the lawn and further along the patio is a space for relaxing. Outdoor sofas are placed to capture the evening sun and this space is separated from the rest of the patio by a small area of planting.

A simple water bowl has been transformed into a running water feature to provide a gentle trickle of sound. A decked walkway cuts through the planting turning the new space into a destination. The client is a regular traveller to Japan and the planting reflects their love of the region with an Acer, Hakonechloa macra, Pachysandra and Sarcococca amongst others.